Sol, rems i 109 taules de surf

27 octubre 2011 | Por Redacción | Categoria: Náutica, Otros Deportes

Recentment introduïda al nostre país la modalitat surfera del Stand-Up Paddle, o SUP, ja té Campions d’Espanya 2011.

La localitat càntabra de Somo ha brindat aquest cap de setmana el marc perfecte per coronar als millors esportistes sobre la taula -i rem en mà- en les categories de Race i Ones.
Cal destacar que les Illa Balears, concretament Mallorca, ha estat la comunitat autònoma amb més participants en aquest campionat.

El maratonià cap de setmana d’acció, començava el divendres amb la massiva recepció de competidors i la corresponent formalització d’inscripcions. Un total de 109 surfistes, vinguts des de diferents punts de la geografia nacional, confirmaven la seva participació en l’esdeveniment que ha batut el rècord de participació en el nostre país i que, per primera vegada, combinava les modalitats de Race i Ones en una mateixa competició. Amb tot això, es posa de manifest l’estesa popularitat d’aquesta creixent modalitat esportiva que ja s’ha convertit en part del paisatge quotidià de platges, rius i llacs.

En previsió d’una marcada escassesa d’onades, l’organització va disposar inaugurar el programa competitiu amb la disputa de les proves corresponents a la categoria de Race (carrera de travessa de llarga distància) que es van desenvolupar íntegrament durant la jornada de dissabte en l’entorn de la ria de Cubas.

La densa boira matinal no va impedir la disputa de les sèries classificatòries de 14, 12, 6 i menys de 12 peus, categories establertes segons la mesura de les taules i en les que es repartien un total de 59 riders. La bellesa natural del recorregut sens dubte va resultar clau per trobar la motivació dels competidors i la curiositat del públic que, amb la desaparició de la boira, s’amuntegava progressivament a mesura que avançava la jornada al voltant del embarcador de Somo, deixant rere seu una estampa més semblant a una regata de traineres que a una competició de surf.

Ja a la tarda es desenvolupaven les esperades grans finals, en les quals van destacar les disputes de la modalitat Elite de les classes 12, 6 i 14 masculina amb un dur circuit de 19 quilòmetres en què es combinaven trams de ria (flat water) amb mar obert. La resta de classes –Allround masculina i femenina (menys de 12,6 peus), Junior i 12′6 Femenina- disputarien la seva competició en un circuit de 9 quilòmetres dissenyat al llarg de la ria de Somo, completant 3 voltes a un circuit de boies. Aquí  els mallorquins van arrasar en pòdiums,
Triomfaren en l’apartat masculí el mallorquí Bernat Castell, en 14 peus, l’asturià Belar Díaz, 12,6 peus, i el mallorquí Pere Sureda, en menys de 12 peus. En fèmines, per la seva banda, el triomf va ser per a la mallorquina Pat Hernández, en 12, 6 peus, i per a la britànica resident a Cantàbria, Kimberly Crellin, en menys de 12 peus.

Fora de les sèries puntuables per al Campionat d’Espanya, es va desenvolupar el trofeu “Northwind Open Race Platja de Somo”, amb ajustada victòria de l’asturià Belar Díaz per davant del campió italià Leonard Nika. Per la seva banda, va tenir lloc també el “Stand-Up-Surf.com Junior Trophy“, amb triomf del català Xacobe Troitero. El càntabre Alejandro Pérez va finalitzar tercer.

Per completar la jornada inaugural, l’organització va disposar un complet programa d’activitats complementàries entre les quals destacar els baptismes gratuïts a prop de 50 persones a càrrec de l’Escola de SUP Northwind, així com la classe magistral a mans de l’actual número 10 del circuit mundial de SUP en ones, el nord-americà Sean Poynter, que va revelar alguns dels seus secrets tècnics als 40 riders inscrits.

La jornada de diumenge clarejava amb un patent increment de les condicions marítimes a la platja de Somo. La predicció d’un progressiu augment de la mida de les onades, feia augurar un trepidant dia de competició. I així va ser.

Amb el migdia, arribaven les primeres sèries que superaven ja el metre i mig d’alçada, cosa que revifava l’ambient dins i fora de l’aigua. El clima primaveral i el brillant sol regnant contribuir a l’èxit de convocatòria de públic. Els surfistes es van encarregar de tota la resta.

L’espectacle estava servit amb l’aproximació de les finals, moment en què les onades superaven ja els dos metres d’alçada. A l’aigua, hi va haver una dura lluita per la victòria entre el mallorquí Pere Sureda i el canari Daniel Brunch que, finalment, va venir  per a Mallorca.
Destacar la tercera plaça de l’internacional càntabre Dani García, flamant Subcampió d’Europa, al costat de la selecció nacional de surf. El canari Felix Palmero seria quart.

En fèmines, el primer lloc va ser per a la vallisoletana Carol Lombard.

El lliurament de premis va comptar amb la participació de Fernando Labad, responsable de la secció de Stand-Up Paddle de la Federació Espanyola de Surf, Sean Poynter, rider professional de l’equip Starboard, Héctor Pérez, responsable de Northwind Kite & SUP School; i Pedro Gutiérrez, Director Tècnic i de Formació de la Federació Càntabra de Surf.

El Campionat d’Espanya de Stand-Up Paddle Surf s’ha disputat per primera vegada a Cantàbria, sent la primera vegada en la història del nostre país que combina les  disciplines de Race i Ones. Sens dubte les característiques naturals de la localitat de Somo i el municipi de Ribamontán al Mar, han contribuït a l’elecció de l’emplaçament.

La competició ha estat organitzada per la Federació Càntabra de Surf i patrocinada per l’Ajuntament de Ribamontán al Mar i el seu Pla de Competitivitat del Producte Surf, en col•laboració amb Starboard, Escola de SUP Northwind, Standupsurf.com, cerveseria La Mar Salada, Escola de Surf Sunset, Coca-Cola, LongSomo, Koori cafè, Llaunes Surf House i Centre d’Estètica Silvia, a més del suport de la Federació Espanyola de Surf, entre d’altres.

Mallorca va fer història en aquest campionat d’Espanya, emportant-se la majoria de pòdiums en totes les categories. Una d’elles la d’Onades, on el mallorquí Pere Sureda es va dur la medalla d’or.

Pepper Surf Boards, marca de taules de surf i stand up paddle, creada i amb arrels a Mallorca, va ser l’encarregada de portar el seu Team per a la competició d’onades i race, Entre ells, Xisco Sureda, Pere Sureda, Toni Pizà, Joan Bonet , Jose Pedro Girard, Bernat Castell, Xisco Xisket, Malen Riera, Nathaly Larrarte, Esteban Rombys, Juanjo Campos, Juanjo Bonnemaison
El municipi de Capdepera va comptar amb 3 riders en aquesta competició, un d’ells Pere Sureda ha estat el més guardonat, fent història en un campionat d’onades.

El team Pepper deixà empremta fent saber que en el mediterrani també hi ha onades !.

http://www.peppersurf.com/

 

Recuerda si eres entrenador, jugador, directivo de un club o de una federación, o estás relacionado de alguna forma con este maravilloso deporte y te gusta escribir y compartir las novedades y noticias de vuestra actividad deportiva, aquí puedes hacerlo gratuitamente y llegar a toda la comunidad.
deportebalear@gmail.com