I Jornades d’Esport i Discapacitat

14 octubre 2010 | Por Redacción | Categoria: Juegos Paralímpicos, Otros Deportes

Les   Primeres  Jornades  d’Esport  i  Discapacitat,  organitzades  per  la Delegació  de  la  Presidència  per  a  l’Esport, analitzaran les diferents competències  públiques  i privades sobre educació, alt rendiment, medicina esportiva, tecnologies de suport i mitjans de comunicació en relació amb la pràctica esportiva del col·lectiu de persones amb discapacitat.

Les jornades han estat presentades avui pel delegat de la Presidència per a l’Esport,  Diego  González, i pel coordinador d’Esport i Discapacitat, Xavi Torres.   El  cicle, que tindrà lloc els propers dia 21, 22 i 23 d’octubre, està obert a tothom que ho sol·liciti i la inscripció és gratuïta.

El principal objectiu d’aquest cicle és crear espais de reflexió i anàlisis que  ens  ajudin  a  fer  front  als  nous reptes del món de l’esport per a persones  amb  discapacitat,  al  temps  que  s’inicia  la recerca de noves oportunitats per fer front a aquests reptes.

També  s’analitzarà  la contribució de les administracions a la promoció de l’esport  per  a  persones  amb  discapacitat,  des  de  la Delegació de la Presidència  per a l’Esport, en l’àmbit autonòmic, fins al Consejo Superior de Deportes dins l’àmbit estatal.

Les  jornades analitzen distintes temàtiques relacionades amb l’esport i la discapacitat:

a)      L’evolució, desenvolupament i promoció de la pràctica esportiva, des de la  base  fins  l’alt rendiment, passant per la tecnificació: s’analitza l’activitat física adaptada a l’escola inclusiva (activitats escolars en què  s’integra  la  persona amb discapacitat), el pas de l’esport base a l’alt  rendiment i, finalment, la relació entre la dona, la discapacitat i l’esport.

b)      Tipologia de la discapacitat i activitat fisicoesportiva: s’analitza la relació  entre  la  paràlisi  cerebral,  la  discapacitat  auditiva i la discapacitat  intel·lectual  amb  l’activitat  fisocoesportiva. També es tracta  dels  beneficis  de la pràctica esportiva per a les persones amb discapacitat.
c)      Tecnologies de suport a l’esport adaptat: aplicació de la biomecànica a l’esport paralímpic i, de forma específica, a la natació paralímpica.
d) Mitjans  de  comunicació  i  esport per a persones amb discapacitat: es tracta  de  la  difusió  de  l’esport paralímpic en el Comitè Paralímpic Espanyol i l’agència Servimedia.

L’esport  esdevé  un  element  fonamental  del  sistema  educatiu,  des  de l’educació  física  de  base  fins a la pràctica de l’educació física com a manteniment  de  la  salut  global,  i, per tant, és un factor corrector de desequilibris  socials  que  contribueix  al desenvolupament de la igualtat entre els ciutadans.

La  legislació  de l’esport estableix que les administracions públiques han de  garantir  l’accés  a  l’activitat  fisicoesportiva d’acord amb distints factors.  Així  mateix, destaca que la pràctica esportiva millora la salut, augmenta  la  qualitat  de  vida  i  el  benestar social i contribueix a la formació  integral  de  la  persona.  Entre  les persones amb discapacitat, l’accés a l’esport és encara avui una realitat complexa.

Participen  en  aquestes jornades, en qualitat de conferenciants o ponents,el  gerent  del  Comitè  Paralímpic  Espanyol,  Alberto Jofre; el professor associat  de  l’Institut Nacional d’Educació Física (INEF), José Antonio de Mingo;  la  presidenta  de la Federació Balear d’Esports per a Persones amb Discapacitat  (FEBED),  Isabel  Aguilar;  els  esportistes paralímpics Toni Sánchez  i  Esther  Morales;  el director tècnic del Centre de Tecnificació Esportiva  de  les  Illes  Balears  de  Natació Paralímpica, Toni Pomar; el professor de la Universitat del País Basc, Javier Aymerich; la coordinadora del  Departament  d’Esport i Gènere de la Delegació de la Presidència per a l’Esport,  Elena  Gómez;  el  director de Comunicació del Comitè Paralímpic Espanyol,  Luis Leardy, i l’esportista paralímpica i exdirectora general de
Dependència del Govern d’Aragó, Teresa Perales, entre d’altres.

El  delegat Diego González durà a terme l’acte de clausura de les jornades, acompanyat  del  coordinador  d’Esport i Discapacitat, Xavi Torres, i de la presidenta  de la FEBED, Isabel Aguilar, que repassarà la situació actual i les perspectives de futur de l’esport adaptat.

La  Comissió d’Esport i Discapacitat ha sol·licitat a la UIB 1,5 crèdits de lliure  configuració per als estudiants matriculats a la Universitat de les Illes  Balears  que  hi assisteixin. Per a més detalls, vegeu la pàgina web <www.caib.es>.

Recuerda si eres entrenador, jugador, directivo de un club o de una federación, o estás relacionado de alguna forma con este maravilloso deporte y te gusta escribir y compartir las novedades y noticias de vuestra actividad deportiva, aquí puedes hacerlo gratuitamente y llegar a toda la comunidad.
deportebalear@gmail.com